Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΑΚΟΝΙΖΑ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΒΑΡΡΟΑ

Άχρηστα" φυτά της Κρήτης κάνουν θαύματα στην καταπολέμηση δερματικών παθήσεων



Εντυπωσιακά αποτελέσματα έχει φέρει η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας  του Πανεπιστημίου Κρήτης  εδώ και πολλά χρόνια για την αξιοποίηση των «άχρηστων¨» φυτών που η εκμετάλλευση τους μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην αγροτική παραγωγή.



Ειδικότερα η ανακάλυψη συγκεκριμένων ιδιοτήτων από φυτά που θεωρούνται άχρηστα μέχρι σήμερα ή έχουν περιορισμένη εκμετάλλευση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες επιχειρηματικότητας στον τοπικό αγροτικό πληθυσμό είτε με την εκμετάλλευση του ίδιου του φυτού είτε με την συλλογή και την πώληση του φυτού σε μονάδες οι οποίες θα το εκμεταλλευτούν.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οργανικής Χημείας  στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης  κ. Χάρη Κατερινόπουλο  που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη , χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η  «Ακονιζά»  η οποία ξεριζώνεται από τους γεωργούς γιατί θεωρείται ζιζάνιο. Το Εργαστήριο ακολουθώντας συμβουλές μελισσοκόμων χρησιμοποίησε την Ακονιζά για να καταστρέψει το παράσιτο Βαρρόα το οποίο και σκοτώνει τις μέλισσες.
Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ.Κατερινόπουλος έχουν φθάσει στα επίπεδα ευρωπαϊκής πατέντας και απομένει να υιοθετηθεί η πατέντα  αυτή από μια εταιρεία που θα βγάλει το σκεύασμα με σκοπό να προστατέψουν τα μελίσσια.
Ο κ. Κατερινόπουλος έκανε επίσης  γνωστό ότι μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν μια εκστρατεία στο Ηράκλειο αλλά και σε όλη την Κρήτη με  μοναδικό σκοπό να στραφεί ο κόσμος προς τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Αναφερόμενος στις ιδιότητες που έχουν και άλλα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον Λάβδανο όπως εξήγησε ο καθηγητής απομόνωσαν τα συστατικά του τα οποία και ανέρχονται περίπου σε 120 και μελέτησαν της αντιμικροβιακές ιδιότητες ορισμένων από αυτά και στη συνέχεια  φτιάχτηκε ένα σκεύασμα από γνωστή εταιρεία καλλυντικών η οποία το χρησιμοποίησε σε σαμπουάν το οποίο σε συνδυασμό με άλλα φυσικά προϊόντα καταπολεμά  την λιπαρότητα στο δέρμα της κεφαλής.


Δεν είναι όμως μόνο το Λάβδανο  που  μπορεί να  φανεί χρήσιμο  αλλά και ο Υπέρηκος  ένα φαρμακευτικό φυτό το οποίο είναι ένα από τα είδη που μπορεί να  χρησιμεύσει στην καταπολέμηση της ψωρίασης.
Ήδη προσπαθούν να κάνουν τις πρώτες σε πειραματικό στάδιο μελέτες προκειμένου να εντοπίσουν ποιο θα είναι το μείγμα των Ενώσεων που πολεμά την ψωρίαση.
Ειδικότερα απομονώνουν κάποια συστατικά του Υπέρηκου όπως ανέφερε ο κ. Κατερινόπουλος  και στη συνέχεια θα συνεργαστούν με  την δερματολογική του ΠΑΓΝΗ και την Ιατρική Σχολή για να δουν ποια από τα συστατικά έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν την ψωρίαση  
        




ΠΗΓΗ http://www.ekriti.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου